بهره‌برداری از بزرگترین نیروگاه خورشیدی سقفی کشور با ظرفیت ۴/۵مگاوات در چناران
۱۲ - شهریور - ۱۴۰۴ ساعت: 0:22
کد خبر : 5739
با حض.ر استاندار خراسان رضوی با بهره‌برداری از نیروگاه خورشیدی سقفی شرکت «عالیس» در شهرستان چناران با حضور استاندار خراسان رضوی، رکوردی جدید در مقیاس و ظرفیت نیروگاه‌ های خورشیدی سقفی کشور ثبت شد.
خبرنگار : منبع : اداره کل روابط عمومی استانداری خراسان رضوی
پ
پ

به گزارش پایگاه خبری شورا تریبون به نقل از اداره کل روابط عمومی استانداری خراسان رضوی، این نیروگاه با ظرفیت ۴.۵ مگاوات، به عنوان بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی سقفی کشور، نشان از افزایش مشارکت صنایع استان در توسعه انرژی‌های پاک و تجدیدپذیردارد.

استاندار خراسان رضوی حدود یک ماه پیش، بر اهمیت ورود بیشتر صنایع به ساخت نیروگاه‌های خورشیدی سقفی تأکید کرده و آن را راهکاری اقتصادی، هوشمندانه و پایدار برای عبور از چالش‌های ناترازی انرژی در بخش صنعت عنوان کرده بود.

غلامحسین مظفری در آیین بهره‌برداری از بزرگترین نیروگاه سقفی کشور در هلدینگ عالیس، گفت: برای اولین بار، صدور مجوز احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر از ساتبا به استان واگذار شده است؛ این اقدام، روند ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی را تسهیل کرده است. محصول این کار جمعی و تیمی نشان می‌دهد که می‌توان از هر مشکلی عبور کرد، به شرط آنکه در کنار هم باشیم. اصل مهم این است که باید انرژی‌های تجدیدپذیر جایگزین شوند و این مهم بدون مشارکت مردمی تحقق نخواهد یافت.

وی ادامه داد: در خراسان رضوی ۶۲۴ حلقه چاه کشاورزی با مشارکت بیش از ۲۰ هزار کشاورز به نیروگاه‌های خورشیدی مجهز شده‌اند. این سرمایه اجتماعی ارزشمند، نشان‌دهنده ظرفیت بالای مردم استان برای مشارکت در طرح‌های ملی است. خوشبینیم که با تلاش‌هایی که در حال انجام است، در مقیاس نیروگاه‌های بزرگ، جهش بسیار خوبی رقم بخورد و نه تنها مشکلات استان بلکه بخشی از نیازهای کشور نیز در حوزه انرژی رفع شود. هدف ما این است که هیچگاه شاهد خاموشی در آینده نباشیم و حتی مازاد انرژی را در استان ذخیره کنیم و به اصطلاح حبس انرژی داشته باشیم.

استاندار خراسان رضوی با تأکید بر اهمیت هم‌افزایی بخش‌ها تصریح کرد: اقتصاد خراسان رضوی بیش از ۵۰ درصد بر پایه خدمات شکل گرفته است که طبیعی است به دلیل وجود بارگاه ملکوتی امام رضا (ع) این بخش پررنگ‌تر باشد. اما از سوی دیگر، بیش از ۹۰ درصد صنعت استان در اختیار بخش خصوصی است که یک مزیت بزرگ به‌شمار می‌رود. باید پیوند منطقی میان خدمات به‌ویژه گردشگری و بخش صنعت برقرار شود تا هر دو حوزه از ظرفیت‌های یکدیگر بهره‌مند شوند.

وی با اشاره به ظرفیت‌های استان در حوزه صنعت اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که باید در خراسان رضوی به آن پرداخته شود، ایجاد تورهای صنعتی منظم و هدفمند است. بسیاری از مردم و حتی بخش زیادی از جمعیت میلیونی استان، هنوز با توانمندی‌های صنعتی این خطه آشنا نیستند.

وی ادامه داد: باید فضایی تعریف شود که این تورها هم به صورت عمومی و هم تخصصی برگزار شود؛ به‌گونه‌ای که دانشجویان بر اساس رشته‌های خود، زائران و گردشگران براساس علایق‌شان و حتی خانواده‌ها بتوانند از واحدهای صنعتی مختلف بازدید داشته باشند. چنین اقدامی، علاوه بر معرفی ظرفیت‌های صنعتی استان، در ارتقای برند واحدهای بزرگ، بازاریابی، ایجاد انگیزه در جوانان و تقویت پیوند میان خدمات و صنعت اثر مستقیم دارد.

استاندار خراسان رضوی اضافه کرد: تجربه مشابهی در دوران مدیریت اینجانب در منطقه آزاد کیش آغاز شد؛ در آنجا بسیاری از مردم حتی باور نمی‌کردند صنایع پیشرفته و صادرات‌محور در جزیره فعالیت داشته باشد.

امروز نیز در خراسان رضوی می‌توان این تجربه را تکرار کرد. برگزاری تورهای صنعتی یک‌روزه به مقصد شهرک‌های صنعتی مثل چناران یا واحدهای بزرگ استان، اقدامی ارزشمند خواهد بود که بنیاد توسعه خراسان نیز می‌تواند متولی آن شود. این حرکت جمعی و گسترده، منجر به آشنایی بیشتر جامعه با ظرفیت‌های استان و ایجاد انگیزه برای حرکت‌های جدید خواهد شد.

مظفری در ادامه به ظرفیت‌های جانبی استان اشاره کرد و گفت: موقعیت جغرافیایی و اقتصادی خراسان رضوی، فرصت ایجاد دهکده‌های گردشگری و مراکز خدماتی ـ رفاهی شاخص در مسیرهای ورودی و خروجی مشهد را فراهم کرده است. اگر در طراحی این مسیرها مجتمع‌هایی با خدمات باکیفیت ایجاد شود، می‌تواند علاوه بر کاهش تصادفات جاده‌ای، مقصد توقف و استراحت مسافران باشد. مجموعه عالیس نیز ظرفیت بزرگی برای ایجاد مراکز آموزشی و گردشگری دارد و لازم است الگویی در سطح کشور شود تا سایر بخش‌ها نیز در قالب زنجیره و حتی کنسرسیوم به چنین طرح‌هایی بپیوندند.

استاندار خراسان رضوی افزود: واقعیت این است که زمان به سرعت می‌گذرد و وقتی بخش خصوصی پای کار می‌آید، نباید حتی یک روز را از دست داد. قوانین و مقررات باید به گونه‌ای تفسیر شود که گره‌های موجود باز شود؛ زیرا اگر گره‌ها باقی بماند، توفیقات ما نیز کاهش می‌یابد. امکان ندارد بدون فکر جمعی و مشورت تیمی به جایی برسیم؛ برخی موضوعات هرچند آرمان‌گرایانه به نظر برسند، اما شدنی هستند و باید برای تحقق آنها برنامه‌ریزی کنیم.

وی در بخشی از سخنان خود به سالروز شهادت شهید کاوه نیز اشاره کرد و گفت: امروز سالروز شهادت شهید کاوه است که یادآور خاطراتی بزرگ برای نسل ماست.

شرایط امروز کشور نیز به نوعی با دشواری‌های آن زمان قابل مقایسه است؛ البته مسئولیت بخش زیادی از این شرایط بر عهده ما مدیران است که بعضاً از فرصت‌ها به خوبی استفاده نکرده‌ایم. اما باید خدا را شکر کنیم که مردم همواره پای کار بوده‌اند و بار سنگین مسئولیت را بر دوش گرفته‌اند.

همانطور که در دوران دفاع مقدس با ایثار و همبستگی از سختی‌ها عبور کردیم، امروز نیز با مشارکت مردمی و کار جمعی می‌توانیم از شرایط سخت فعلی گذر کنیم و روزهای بهتری برای مردم عزیز ایران رقم بزنیم.

حسین غریب، فرماندار چناران نیز در آیین بهره‌برداری از بزرگ‌ترین نیروگاه سقفی کشور در هلدینگ اظهار کرد: شهرستان چناران با جمعیتی بالغ بر ۹۵ هزار نفر در سه عرصه صنعت، کشاورزی و گردشگری رکوردهایی دارد که توانسته خود را در سطح استان و کشور معرفی کند. به برکت حمایت‌ها و سیاست‌گذاری‌های مدیریت عالی استان و مجموعه شورای اداری، این شهرستان توانسته در بخش‌های مختلف دستاوردهای مهمی داشته باشد.

وی افزود: در حوزه کشاورزی، ما توانسته‌ایم به‌ویژه در محصول گندم، رکورد ارزشمندی را رقم بزنیم؛ به‌طوری که امسال ۳۲ هزار و ۵۰۰ تن گندم مازاد بر مصرف کشاورزان جذب شد. در حوزه صنعت نیز، شهرستان چناران دارای ۳۳۷ واحد صنعتی در شهرک صنعتی و حدود ۳۰ واحد صنعتی خارج از آن است که در مجموع، ظرفیت ۳۷۰ واحد صنعتی را داریم.

فرماندار چناران در تشریح وضعیت مصرف انرژی برق در شهرستان گفت: در حال حاضر ۴۰ هزار مشترک برق در شهرستان وجود دارد که سهم مشترکان خانگی ۱۳ درصد، عمومی ۳ درصد، کشاورزی ۳۲ درصد، صنعتی ۴۸ درصد و تجاری و روشنایی نیز سهم مشخصی از مصرف را دارند. در مجموع ۸۰ درصد برق شهرستان در حوزه‌های کشاورزی و صنعت مصرف می‌شود و این امر نشان می‌دهد که برق در چناران تبدیل به کالایی با ارزش افزوده شده است. بر همین اساس، از مدیریت استان درخواست داریم در تخصیص سهم برق، این ظرفیت‌ها و جایگاه شهرستان را مدنظر قرار دهند.

وی با اشاره به فعالیت‌های کمیته انرژی‌های تجدیدپذیر شهرستان ادامه داد: تاکنون ۱۹ جلسه این کمیته برگزار شده و خروجی آن، راه‌اندازی واحدهای مختلف انرژی‌های تجدیدپذیر بوده است. در حوزه صنعتی، تاکنون ۴.۵ مگاوات انرژی تجدیدپذیر به بهره‌برداری رسیده است؛ شامل یک واحد صنعتی ۱ مگاواتی و دو واحد صنعتی ۲۰۰ کیلوواتی. همچنین، در یک مجموعه صنعتی در مجاورت هلدینگ عالیس تا ۷ مگاوات سرمایه‌گذاری در حوزه تجدیدپذیر شده است.

غریب با بیان اینکه در حوزه سرمایه‌گذاری، ۵.۳ مگاوات پروژه در شهرستان در حال اجراست که برخی از آنها تاکنون برقرار شده و بخشی دیگر تا مهرماه امسال قابلیت بهره‌برداری خواهند داشت، عنوان کرد: در بخش کشاورزی نیز با توجه به اینکه چناران یکی از شهرستان‌های فعال است، با همکاری بنیاد علوی و بنیاد برکت، تسهیلاتی برای تجهیز چاه‌های کشاورزی به انرژی تجدیدپذیر اختصاص یافته است. تاکنون ۲۰ حلقه چاه به این انرژی‌ها مجهز شده‌اند و ۳ میلیارد تومان اعتبار برای تأمین برق ۱۰۰ کیلوواتی این چاه‌ها اختصاص یافته است.

وی تصریح کرد: مجموع سهمیه ایجاد نیروگاه‌های تجدیدپذیر شهرستان در سال جاری ۸.۶ مگاوات تعیین شده که با همت صنعتگران، کشاورزان، بخش عمومی و خانوارها محقق خواهد شد. تحقق این هدف می‌تواند دغدغه دولت در زمینه تأمین پایدار انرژی را کاهش دهد، به‌ویژه برای صنعتگرانی که در فصل تابستان با محدودیت‌هایی مواجه بودند.

در ادامه علیرضا خدابنده، مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی، عنوان کرد: امروز بالاترین ظرفیت نیروگاه‌های سقفی را در بخش‌های صنعت، خانگی و اداری در سطح کشور در اختیار داریم. بیش از ۴۰ مگاوات ظرفیت نیروگاه سقفی متصل به شبکه در استان وجود دارد و خراسان رضوی با اختلاف، رتبه نخست کشور را در این زمینه دارد. نیروگاه ۴.۵ مگاواتی که امروز به بهره‌برداری رسید، بزرگ‌ترین نیروگاه سقفی کشور محسوب می‌شود.

وی افزود: در بخش کشاورزی نیز خراسان رضوی با اختلاف، رتبه نخست توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر را دارد و تاکنون بیش از ۳۵ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در این حوزه احداث شده است. در آینده نزدیک نیز عملیات اجرایی احداث ۱۵۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر بزرگ‌مقیاس آغاز خواهد شد که تحول بزرگی در حوزه انرژی استان و کشور رقم خواهد زد.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی ادامه داد: از ۲۴ تیرماه تکلیفی توسط استاندار برای استفاده از ظرفیت سقفی صنایع در احداث نیروگاه‌ها ابلاغ شده است.

در حال حاضر حدود ۲۰ مگاوات نیروگاه سقفی در بخش صنعت استان فعال است و این عدد می‌تواند به ۱۵۰ مگاوات افزایش یابد. از همین‌رو از صنایع و فعالان این حوزه تقاضا داریم پای کار بیایند و با استفاده از ظرفیت‌های موجود، در تحقق این هدف مهم مشارکت کنند.

خدابنده با تأکید بر اهمیت پایبندی صنعت برق به تعهدات خود در قبال بخش خصوصی گفت: شرایط ناترازی صنعت برق، گاهی موجب قطعی‌های بی‌برنامه شده است و امیدواریم با اجرای این طرح‌ها، دیگر شاهد چنین شرایطی نباشیم.

وی خاطرنشان کرد: در مدت پنج ماهی که ستاد توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر استان فعالیت خود را آغاز کرده، حدود ۸۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر به شبکه برق استان متصل شده است و امیدواریم تا پایان سال، این رقم به ۴۰۰ مگاوات برسد. در واقع، در پنج‌ماهه نخست سال ۱۴۰۴ به اندازه کل سال ۱۴۰۳ در حوزه تجدیدپذیر کار انجام شده است و تلاش ما این است که با تسهیلگری بیشتر، حضور پررنگ‌تری در این عرصه داشته باشیم.

در بخش دیگری از این مراسم، علی‌اصغر فیاض، مدیرعامل هلدینگ عالیس خاطرنشان کرد: بخش خصوصی یک حوزه پایدار از نظر اشتغال، آینده و اقتصاد کشور به‌شمار می‌رود. بخش خصوصی جایگاهی بسیار ارزنده دارد و تمامی افرادی که در این بخش فعالیت می‌کنند، با تمام توان خود در مسیر رشد گام برمی‌دارند. با این حال، این مسیر نیازمند حمایت‌های جدی و مؤثر دولتمردان و تصمیم‌گیران است؛ حمایتی که خوشبختانه در شرایط کنونی شاهد شکل‌گیری آن هستیم.

وی با بیان اینکه در فضای کنونی بخش خصوصی احساس اهمیت می‌کند، افزود: این احساس اهمیت، انرژی‌آفرین است و ما امروز بیش از هر زمان دیگری به انرژی مضاعف نیاز داریم. انتظار ما از دولتمردان این است که بروکراسی‌های اداری تا حد امکان کاهش یابد. همان‌طور که امروز استانداری به کانون تحول و اثر تبدیل شده، نشان می‌دهد که نیازها باید سنجیده شده و برنامه‌های بلندمدت برای توسعه در نظر گرفته شود. در این مسیر، لازم است اتاق‌های فکر کارآمد شکل گیرد تا بتوانیم از فضای کنونی خارج شویم و در سطحی فراتر، حتی در جهان نقش‌آفرینی کنیم.

مدیرعامل هلدینگ عالیس با اشاره به مشکلات موجود در حوزه انرژی بیان کرد: با وجود اینکه معافیت‌هایی برای مجموعه در نظر گرفته شده، به‌ویژه به دلیل احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر و تولید شیر که نباید مشمول قطعی برق باشد، اما در برخی مواقع با قطعی برق مواجه شده‌ایم که ضایعات سنگینی به‌همراه داشته است. در مجموع توانسته‌ایم در شرکت‌های خود ۴.۵ مگاوات نیروگاه خورشیدی سقفی احداث کنیم. خواسته ما این است که تمامی شرکت‌های مجموعه از محدودیت مدیریت مصرف و قطعی برق خارج شوند تا این الگو، مشوقی برای سایر شرکت‌ها نیز باشد.

وی تصریح کرد: امروز ناترازی‌ها صنعت را زمین‌گیر کرده است، در حالی که صنعت چرخه محرک اقتصاد و بستر اشتغال پایدار است و نباید آسیب ببیند. توسعه پایدار تنها زمانی محقق خواهد شد که هم دولت و هم بخش خصوصی در کنار یکدیگر، با هم‌افزایی و حمایت متقابل، مسیر تولید و اشتغال را هموار کنند.

لازم به ذکر است؛ در بخش پایانی این مراسم، از شهریار صابر، مدیرعامل شرکت صنایع پیشرفته هواخورشید و مجری پروژه ۴.۵ مگاواتی نیروگاه سقفی هلدینگ عالیس تجلیل به عمل آمد.

 

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.